Tips för energieffektiv uppvärmning

Den överlägset bästa uppvärmningen, både för miljö och plånbok, är den som inte behövs. All uppvärmning har en viss miljöbelastning (även om kan vara större eller mindre), men att hålla kvar värmen i bostaden istället för att låta den smita ut belastar varken miljön eller din ekonomi. Därför handlar ett energieffektivt värmesystem både om att minska uppvärmningsbehovet och välja den smartaste värmelösningen för just ditt hus. Här följer lite olika saker att tänka på. Vill du ta ett samlat grepp om din energianvändning går det att få gratis rådgivning av kommunens energirådgivare.

Person i varma tjocksockar bredvid element


Följande tips rör uppvärmning. Allmänna energispartips för hemmet hittar du här.


Att minska energibehovet


Upplevelsen av värme
Komforten i en bostad styrs av hur vi upplever värmen, snarare än temperaturen i sig. Hur vi upplever värme beror t ex på material i och täckning av golv, väggar och fönster. Mattor på golven är ett av de enklaste sätten att få rum att upplevas som varmare. Dragiga golv i äldre trähus beror ofta på att det sågspån (eller liknande material) som använts som golvisolering sjunkit ihop under årets lopp. Detta går ofta att åtgärda relativt enkelt och billigt genom att fylla upp med så kallad lösull, som är tillverkad av återvunnet tidningspapper och funkar bra ihop med trähus där det är viktigt att materialen andas. Även vägg- och fönstertemperatur kan göra att rummet upplevs som kallare även om temperaturen inuti själva rummet är hög. Vill man undvika det arbete och de kostnader som tilläggsisolering och fönsterbyte innebär kan man komma långt med exempelvis hängande textilier, gardiner och tätningslister.


Värmezoner
Det är smart att dela in hemmet i värmezoner. Till exempel kan det vara skönt att ha lite lägre temperatur i sovrummet, medan man vill ha det varmare i badrummet. Rum som sällan används kan vara betydligt kallare, så kan man dra upp temperaturen när det behövs. Det finns timers och "intelligenta termostater" som gör detta automatiskt. För att skärma av rum där dörr saknas kan man hänga en filt eller liknande som isolerande draperi. Vill du minska energiåtgången (och räkningen) rejält kan du testa att sänka temperaturen nån grad i hela bostaden. Värmen du får från en tjock tröja eller ett par långkalsonger är betydligt billigare.

Tilläggsisolering
Värmen i våra bostäder försvinner genom byggnadsskalet (tak, väggar och golv) och genom ventilation, fönster och liknande. Vilka av dessa byggnadsdelar som läcker mest varierar mellan olika hus, men den vanligaste smitvägen är genom fönster, dörrar och tak. Tilläggsisolering kan innebära stora minskningar av energiförlusterna, men det är viktigt att den görs på rätt sätt, av både miljö- och hälsoskäl. Har du eget hus, prata med din kommunala energirådgivare för att få en gratis översyn och se vilka åtgärder som gör störst skillnad. Att isolera i samband med renovering är ett smart sätt att minska energianvändningen utan större extra utgifter och arbete. I hyreslägenheter kan du prata med hyresvärden och påpeka både miljöfördelerna och de ekonomiska fördelarna med mindre värmeförluster.

Kvinna med kaffetermos ser över isoleringen av ett rum


Element eller golvvärme?
Moderna hus har ofta inbyggd golvvärme, som innebär att hela golvet fungerar som ett värmeelement, där varmt vatten rör sig i långa värmeslingor. Värmegolv är i regel effektivare än traditionella element (som också kallas radiatorer), eftersom vattnet inte behöver vara lika varmt, men är dyrt och krångligt att installera. I äldre hus kan det vara svårt av tekniska skäl eller byggnadsvårdsskäl att installera golvvärme, och då fungerar traditionella element bra. Anpassa elementen efter rummets storlek och värmebehov – stora element med mycket yta för stora rum och mindre element för små rum eller rum som inte behöver värmas så mycket. Ställ inga möbler eller liknande framför elementen. Det är också viktigt att elementen har fungerande termostater. En del äldre element har manuella kranar som inte anpassar värmen till önskad temperatur.

Fönster
Energieffektiva fönster är avgörande för husets totala energibehov, men minst lika viktigt som att välja energieffektiva fönster vid nybygge och renovering är att befintliga fönster sköts om och underhålls. Även gardiner kan minska värmeförlusterna genom fönster. Att ha bra gardiner som man drar för kalla nätter gör att det bildas ytterligare ett isolerande luftlager mellan fönsterytan och rummet.

Även sommartid är värmeisolerande fönster en fördel, eftersom rummen då blir svalare och behovet av luftkonditionering och annan kylning minskar. Använd gardiner och fönstermarkiser för att kontrollera när värme ska hållas ute eller inne. Det finns även automatiska lösningar för detta.

Installation och underhåll av fönster
Det är viktigt att fönster installeras på rätt sätt, både av energiskäl och för att de ska hålla länge. Mellanrummet mellan karm och vägg ska tätas, men det är riskabelt att använda expanderande skum, som kan få karmen att deformeras. Befintliga fönster med otäta karmar kan tätas med olika typer av isoleringsmaterial, drevning osv. För att energianpassa och renovera äldre fönster kan exempelvis innerrutan bytas till energiglas, spröjsar kittas om och trämaterial strykas med linolja. Tätningslister kan behöva bytas för att förhindra drag, så länge inte friskluftstillförseln i huset bygger på fönsterdrag. Med rätt underhåll och renovering kan äldre fönster uppnå bra energivärden, även om man inte når prestandan hos moderna energifönster.

Traditionellt fönster med krukväxter i röd vägg


När är det motiverat att byta fönster?
Är husens befintliga fönster i bra skick och har hyfsade energivärden är det sällan motiverat att byta. Det kan också finnas byggnadsvårdsskäl som gör det bättre att låta bli. Men befintliga fönster kan också vara i så dåligt skick eller av sådan kvalitet att det är rekommenderat att sätta in nya. Du kan få hjälp av energirådgivare eller byggnadsvårdsexpert att bedöma om fönstren bör bytas. Allra viktigast är att använda maximalt effektiva fönster vid nybyggnation. Välj då fönster med lång livslängd, som också går att renovera och underhålla i framtiden.

Klicka här för att komma till kategorin fönster

Att minska energianvändning kopplad till uppvärmning


Avluftning
De flesta bostäder har ett centralt vattenburet värmesystem. Ofta kan det samlas luftbubblor som med tiden gör att vattnet cirkulerar dåligt och uppvärmningen blir ineffektiv. Därför är det bra att med jämna mellanrum avlufta systemet. Det görs enkelt med en luftnyckel på elementen (särskilt de längst upp i huset). Ofta finns även en avluftningsskruv i anslutning till panna eller ackumulatortankar.

Se över din cirkulationspump
Cirkulationspumpar är osynliga för de flesta, men finns i alla bostäder med centralt värmesystem och drar el dygnet och året runt. Ofta sitter de i flera decennier utan att bytas eller gå sönder, så vilken cirkulationspump man väljer har stor betydelse för energianvändningen och klimatpåverkan under lång tid framöver. Och såklart för elräkningen. Utvecklingen har gått fort och en modern pump kan dra en tiondel så mycket el som en som är tjugo år gammal. När en cirkulationspump väl är installerad och konfigurerad behöver den sällan ses över, men det är viktigt att den är rätt inställd för att inte dra för mycket energi och bli utsliten i förtid.

Det är också viktigt att inte installera en överdimensionerad pump, som också den drar mer energi och kan slita på värmesystemet. Pumpar avsedda för höga flöde blir mindre energieffektiva när de körs med lägre flöde, liksom pumpar som körs med högre flöde än vad bostadens värmesystem kräver. Välisolerade villor/enfamiljshus har mycket sällan behov av högre maxflöde än ca 1 m3/h. Se även till att värmerör är välisolerade, åtminstone i källare och andra utrymmen som inte behöver värmas upp aktivt.

Klicka här för att komma till kategorin cirkulationspumpar

Värmeåtervinning
Moderna hus har ofta ventilation med värmeåtervinning. Det innebär att luften som ventileras ut ur huset värmer upp den kalla friskluften som kommer in genom en värmeväxlare. Det är viktigt att detta system är rätt inställt för att du ska få bra komfort och luftkvalitet. I hus med självdrag, som är vanligt i äldre byggnader, kommer friskluften rakt in genom öppna ventiler eller otätheter i fasad och fönster. Även detta kan du få råd kring av en energirådgivare.

Gul villa med snö på taket


Sök stöd för energieffektivisering
Även om du sparar både energi och pengar i längden kan inköp och installation av nytt värmesystem vara dyrt. Läs mer här om vad det finns för stöd att söka.


Uppvärmning med luftvärmepump eller fjärrvärme


Fjärrvärme

Fjärrvärme är det enklaste sättet för dig som boende att hålla bostaden varm. Du, din hyresvärd eller bostadsrättsföreningen köper tjänsten av ett energibolag som ser till att värmen kommer till bostaden genom varmvattenledningar. Du betalar för de kilowattimmar värme du använder och behöver inte bry dig om mer än att betala räkningen. Men det är skillnad mellan olika fjärrvärmeavtal, och all tillverkning av fjärrvärme är inte miljömässigt hållbar. De fjärrvärmeavtal du hittar på Top Ten är märkta med Bra Miljöval, Naturskyddsföreningens miljömärkning som ställer hårda miljökrav på värmeproduktionen.

Klicka här för att komma till kategorin fjärrvärme

Bergvärmepump
Bergvärme är en tillförlitlig och lättskött värmekälla med hög kapacitet. En nackdel är att det kräver mycket arbete vid installation och har en hög investeringskostnad, men det kan vägas upp av en relativt låg driftskostnad, särskilt i kallt klimat. Bergvärmepumpar finns för närvarande inte listade på Top Ten.

Flera hus i snölandskap


Luftvärmepump
En luft/luftvärmepump är ett bra komplement i byggnader med direktverkande elvärme, eftersom den är mer energieffektiv under stora delar av året och bidrar till bättre luftcirkulation. Installeras värmepumpen i fritidshus där man under delar av året har en lägre grundvärme arbetar värmepumpen med extra bra verkningsgrad. En nackdel med luft/luftvärme är att pumpen får jobba hårdare, blir mindre effektiv och ger mindre värme ju kallare det är ute. Eftersom den inte är ansluten till ett vattenburet system kan den inte bidra till varmvattnet och du behöver därför en separat varmvattenberedare. Luft/luftvärmepump är sällan optimalt som huvuduppvärmning i bostadshus i kallare områden.

Systemet består av en utomhusenhet och en eller fler inomhusenheter. Utomhusenheten tar värme från utomhusluften och leder värmen genom en vätska in till inomhusenheten/inomhusenheterna, där vätskan värmer upp luft som skickas ut med en fläkt till rummen. Det är därför viktigt att luften har möjlighet att cirkulera och inte hindras av t ex stängda dörrar. Systemet flyttar ingen luft utifrån och in, utan värmer bara upp och cirkulerar inomhusluften. Huset behöver därför ventileras på annat sätt.

En annan variant av luftvärme är luft/vattenvärmepumpar som levererar värme till husets centrala vattenburna värmesystem istället för direkt till rummet. Dessa pumpar finns för närvarande inte listade på Top Ten.

Installation och underhåll av luft/luftvärmepumpar
Luft/luftvärmepumpar är ofta mer komplexa än de verkar, och måste installeras av en professionell installatör. I det skedet görs också inställningar och anpassningar för att pumpen ska fungera så effektivt som möjligt i det specifika huset. För att pumpen inte ska tappa i prestanda är det viktigt att serva och rengöra den på det sätt som beskrivs i instruktionsboken. Att låta en professionell tekniker se över och serva pumpen någon gång per år är att rekommendera, särskilt om du använder den mycket. Ofta erbjuder installatören ett servicekontrakt där en tekniker sköter löpande underhåll. Har du en värmepump utan servicekontrakt står det ofta på pumpen vem som installerat den och deras kontaktuppgifter.

Kvinna ställer in en luft/luftvärmepump


Bör man byta ut sin gamla luft/luftvärmepump?
En fungerande pump med bra energivärden ska naturligtvis inte bytas ut. Men många pumpar i drift har betydligt sämre energivärden än de effektivaste på marknaden idag. Hur motiverat det är att byta beror på faktorer som värmebehov, hur mycket den används och husets förutsättningar. Särskilt i kalla klimat har prestandan blivit mycket bättre på relativt kort tid. För tio år sen sa man att luftvärmepumpar blev lika ineffektiva som direktverkande el när temperaturen närmade sig 10 minusgrader. Idag finns modeller som håller relativt hög verkningsgrad ända ner till -35 grader. Fråga din kommunala energirådgivare om du är osäker.

Klicka här för att komma till kategorin luftvärmepumpar


Uppvärmning genom eldning


Värmepannor
En värmepanna står ofta i källaren och värmer ett vattenburet värmesystem som leder värmen till element eller värmegolv i hela huset. Pelletspannor är i regel helt automatiserade och kopplade till stora pelletslager. Vedpannor har stora brinnkammare som i regel inte behöver fyllas på när man väl tänt. En eldning i vedpanna räcker ofta för flera dagars värme medan pelletspannor känner av husets värmebehov och startar automatiskt när det behövs. Att elda i värmepanna eller kamin gör i regel gott för särskilt trähus, eftersom de skapar undertryck, minskar fukten, värmer upp murstocken och motverkar fukt, mögel och andra problem som kan följa av fukt inomhos.

Följ alltid tillverkarens rekommendationer för sotning av pannan och borttagning av aska. Sota rökkanalerna regelbundet för att behålla maximal energieffektivitet. En del moderna pannor sköter mycket av detta automatiskt. Att elda regelbundet gör i regel gott för huset. I äldre byggnader med skorsten och självdrag underlättar en fortsatt uppvärmd murstock husets ventilation och minskar risken för fukt och mögel. Det finns även fliseldade pannor, men dessa listas för närvarande inte på Top Ten Sverige.

Klicka här för att komma till kategorin pelletspannor

Klicka här för att komma till kategorin vedpannor


Kaminer
Till skillnad från pannor värmer kaminer direkt i rummet där de står. De passar ofta bra i mindre bostäder eller som ett komplement i byggnader som i övrigt har direktverkande elvärme eller luftvärmepump, särskilt under årets kalla månader. Vattenmantlade kaminer fungerar även som pelletspannor, de ansluts till vattenburet värmesystem och kan då även stå för större bostäders huvudsakliga uppvärmning.

Kaminen har ofta en mer central plats i bostaden än värmepannan, och står i vardagsrummet snarare än i källaren. Den är i regel också vackrare att se på än en panna och ofta utformad som en designad inredningsdetalj. Följ alltid tillverkarens rekommendationer när det gäller sotning och borttagning av aska. Rökkanaler ska sotas regelbundet för bästa energieffektivitet och prestanda.

Eldslågor i björkved


Olika slags kaminer
Pelletskaminer eldas med pellets medan braskaminer eldas med ved. Pelletskaminer är lätta att sköta och relativt automatiska, medan braskaminer kräver lite mer arbete i form av vedhantering. Pelletskaminer använder i regel el för styrning, men det finns även så kallat strömfria modeller som kräver lite mer manuell skötsel. Vedkaminer är i regel helt strömfria. Sådana kan vara en bra investering för krisberedskap. Om huvudsyftet med kaminen är krisberedskap vara bättre att investera i en braskamin med kokplatta än en kamin som är maximalt energieffektiv. I sportstugor och andra platser som saknar el men har tillgång till ved är en braskamin ett utmärkt alternativ, som även motverkar fukt och de problem den för med sig.

Klicka här för att komma till kategorin pelletskaminer

Klicka här för att komma till kategorin braskaminer


Vedeldning
Elda alltid med torr ved. Bäst är om veden fått ligga i torrt vedförråd minst en sommarsäsong innan eldning. Ett grönt lager under barken är tecken på att veden är för färsk. Undvik ved med svamp och mögel, samt virke som är målat eller kemiskt behandlat. Gammalt uttjänt trävirke kan eldas om det är torrt och obehandlat, men var försiktig med spik, skruv och annat som kan finnas i virket. Vid manuell eldning i braskamin – se till att lufttillgången är särskilt god de första tio minuterna efter att brasan tänts. Moderna kaminer sköter ibland detta automatiskt. Saknas inställbar ventil kan du låta luckan stå på glänt så länge du har god uppsikt. Elda inte hårdare än vad tillverkaren rekommenderar, vilket normalt är cirka 2–3 kg ved/timme.

Kvinna framför vedstapel


Behövs ackumulatortank?
En pelletspanna är ofta i drift en större del av dygnet än en vedpanna, och har därför lägre effekt. Enbostadshus behöver sällan effekter över 7-15 kW, om det inte är mycket stort, oisolerat eller i ett mycket kallt klimat. Eftersom pannan är i drift en större del av tiden är också behovet av ackumulatortank mindre. Många pelletspannor är byggda för att fungera utan ackumulatortank, men risken är då att den behöver arbeta under sin nominella effekt. Det innebär att den förbränner pellets långsammare än vad som är optimalt för att inte värma för mycket, och då tappar den i energieffektivitet. En mindre ackumulatortank, exempelvis 500 liter, gör att pannan kan arbeta med sin nominella effekt ett kortare tag och fylla tanken, sedan vila, sedan starta igen när det behövs. På så sätt ökar effektiviteten medan värmeförlusterna och bränslebehovet minskar.

En vedpanna eldas med hög effekt under kortare tid, och har därför större behov av att lagra värme mellan eldningarna. Hur stor ackumulatortanken bör vara varierar med storlek på panna och hus, samt klimat och isoleringsgrad. Ju större tank, desto mer värme kan lagras och desto mer sällan behöver pannan eldas. En fylld tank kan lagra husets värme i allt ifrån till någon dag till flera veckor.

En ackumulatortank gör också att systemet kan kompletteras med exempelvis solfångare eller andra sätt att ta vara på värme.

Pelletshantering
När du köper pellets är det en fördel att köpa mycket på en gång, både för att minska transporterna och få ett lägre pris. Att få pellets levererat direkt till förrådet en gång om året är ofta en praktisk lösning. Ju längre pelletsen lagras, desto viktigare att de lagras torrt, eftersom fukt minskar energimängden vid förbränning och kan få pellets att falla isär vilket kan ge driftsproblem. Pellets av sämre kvalitet kan även falla isär vid transport. Har du ett mindre förråd, t ex i ett fritidshus, kan det vara smidigt att köpa pellets på säck. Fråga din pelletsleverantör efter pellets märkt FSC, PEFC eller Bra Miljöval, vilket innebär hårdare miljökrav på skogsbruk och avverkning.

Träpellets ligger i två kupade händer mot en bakgrund av höstlöv


Vedhantering
Om du köper ved – fråga efter ved märkt FSC eller PEFC, som innebär hårdare miljökrav på skogsbruk och avverkning. Köp gärna från närområdet för att minska transporterna. Ett stort vedförråd innebär att du kan köpa sällan och mycket på en gång, vilket ytterligare minimerar transporter och transportkostnader. Dessutom innebär ett stort vedförråd att fuktig ved hinner torka innan eldning. Förrådet behöver inte vara uppvärmt eller isolerat, men måste vara väl ventilerat.

Träavfall i form av sly och liknande från trädgårdar eller jordbruksmark går bra att elda, förutsatt att det får torka tillräckligt och fördelas till en storlek som får plats i pannan/kaminen utan att skada den. På så sätt får du gratis värme samtidigt som du minskar behovet att transporta bort avfall.

När är det motiverat att sätta in en ny kamin/panna?
Tillverkning och installation av en ny kamin eller panna är dyrt och resurskrävande, så det är viktigt att inte ersätta ett fungerande uppvärmningssystem i onödan. Har du en äldre kamin/panna kommer du sannolikt att få bättre energiprestanda och lägre utsläpp inomhus om du byter, äldre om det finns äldre kaminer som fungerar tillräckligt bra. Första steget till hållbar uppvärmning är att underhålla det man har. Men ju mer du eldar, desto mer motiverat blir det med en energieffektiv modell. Kontakta kommunens energirådgivare om du är osäker. Oljepannor och direktverkande el är så gott som alltid motiverat att ersätta i byggnader som värms upp regelbundet.

Lagkraven för utsläpp från kaminer har skärpts kraftigt de senaste åren, så eldar du mycket kan det även vara hälsomässigt motiverat med en ny kamin eftersom utsläppen sker både i rummet och genom skorstenen.

Om skorstensdrag
En energieffektiv värmepanna eller kamin innebär att röken som går ut genom skorstenen blir svalare, eftersom mer värme stannar i huset. Svalare rökgaser kan påverka skorstensdraget och i sällsynta fall öka risken för att det ryker in. Sådana problem kan avhjälpas relativt enkelt med exempelvis insatsslang eller vinddriven ventilator.

Miljömärkt el
De flesta system för uppvärmning använder sig av el på ett eller annat sätt. Värmepumpar drivs av el, liksom pumpsystem i pannor och ackumulatortankar. Olika el har olika miljöpåverkan. Förnybart är bättre än fossilt och miljömärkt är bättre än förnybart. Miljömärkt el kommer från sol, vatten, vind och biobränslen som uppfyller extra hårda miljökrav. Det kostar sällan mer än nån tia i månaden och ofta behöver du inte ens byta elbolag. Fråga bara efter Bra Miljöval när du tecknar elavtal. Läs mer och byt till miljömärkt el här!

Hur stor är min klimatpåverkan?
Det finns flera ställen där du kan räkna ut din personliga påverkan på klimat och miljö, från såväl uppvärmning som andra aspekter i din livsstil. De räknar på lite olika sätt och har lite olika fokus, men kan vara ett bra sätt att få en ungefärlig uppfattning på vad du kan göra för att minska din klimat- och miljöpåverkan.

Top Tens uppvärmningskalkylator
Räknar ut hur mycket energi, koldioxid och pengar du sparar på att uppgradera ditt värmesystem. Framtagen i Top Ten HACKS-projektet på Europanivå, vilket innebär att den inte alltid är anpassad för skandinaviska förhållanden.

WWFs klimatkalkylator
Räknar ut växthusgasutsläpp baserat på din livsstil genom frågor om ditt hushålls boende, resande, matvanor och shopping. Framtagen tillsammans med SEI, Stockholm Environment Institute.

ClimateHero - Koldioxidskalkylator

Räknar ut växthusgasutsläpp baserat på livsstil och ger tips på vad du kan förändra för att minska din klimatpåverkan.