Om Top Ten

På den svenska marknaden finns tusentals tv-apparater, lampor, frysar och andra produkter med en gemensam nämnare – de drar alla el. Mycket el. Snåla eller energislukande apparater i hemmet har stor betydelse för elnotan. Dessutom är det nödvändigt för klimat och miljö att du, dina grannar och resten av oss i den energikrävande delen av världen tar ansvar för vår energianvändning. Tyvärr är det nära nog omöjligt att överblicka och jämföra produkters elförbrukning när vi väljer att köpa nytt. Informationen är ofta bristfällig eller svårbegriplig och det saknas ett enkelt sätt att jämföra produkter sinsemellan. Det är här Top Ten kommer in.

Fotograf: Kjell-Åke Fredriksson / Naturskyddsföreningen


Vi kontrollerar löpande produkter på den svenska marknaden, inom kategorier som t ex kyl, frys, TV-apparater, tvättmaskiner och fönster. Fler produktkategorier tillkommer löpande. På Toptensverige.se listar vi de som just nu är allra bäst ur energisynpunkt. Några gånger om året uppdaterar vi listorna, i takt med att ännu effektivare produkter petar ut de gamla. Det ger tekniktillverkarna ett bra skäl att skapa energisnålare produkter samtidigt som det blir lättare för dig att hitta de energismartaste apparaterna. Jämförelsemetoderna som ligger till grund för urvalet till listorna på Top Ten Sverige är noggranna och omfattande (våra kriterier hittas längst ner på denna sida). Inga kommersiella intressen påverkar urvalet.

Naturskyddsföreningen

Top Ten Sverige drivs av Naturskyddsföreningen, en ideell miljöorganisation med kraft att förändra. Vi sprider kunskap, kartlägger miljöhot, skapar lösningar samt påverkar politiker och myndigheter såväl nationellt som internationellt.

Klimat, hav, skog, miljögifter och jordbruk är våra viktigaste arbetsområden. Vi står också bakom Bra Miljöval, en av världens tuffaste miljömärkningar. Top Ten Sverige är en del i vårt arbete med att utveckla bra verktyg för att underlätta miljömedvetna val för konsumenter. Naturskyddsföreningen är oberoende av alla finansiärer och ansvarar för innehåll och drift av Toptensverige.se.

Så väljer vi ut produkterna

För att göra en rättvis bedömning tar vi hjälp av databaser, energimärkningssystem och vänder oss i många fall direkt till tillverkarna. I de fall produkterna finns på den europeiska marknaden samarbetar vi med internationella Top Ten: www.topten.eu.

Därefter bedömer vi produkterna efter de kriterier vi satt upp för Top Ten Sverige. Toppskiktet hamnar på listorna du hittar här på sajten. Vilka krav vi ställer skiljer sig åt mellan de olika produktkategorierna. Vi eftersträvar en nivå som gallrar ut ungefär tio produkter inom varje produktkategori (till exempel tio tv-apparater med skärmstorleken 38-47 tum eller tio LED-lampor med E27-sockel), men detta är svårt i praktiken eftersom marknaden ändras snabbt, så det kan finnas både fler och färre produkter inom varje kategori.

Global Topten Network

Top Ten Sverige är en del av det globala projektet Global Topten Network. I 18 länder (Kina, Chile och 16 europeiska länder) presenterar Topten de bästa produkterna ur energisynpunkt på de nationella marknaderna med syftet att underlätta för konsumenterna och att påskynda utvecklingen av mer energieffektiva produkter. I de flesta länder ansvarar miljöorganisationer för de nationella webbplatserna. Så även i Sverige där Naturskyddsföreningen ansvarar för driften av Toptensverige.se. Det internationella projektet Topten är delvis finansierat med medel från EU-kommissionen. Topten är oberoende av kommersiella intressen och redovisar alltid urvalsmetoderna för produkterna. Läs gärna mer om Global Topten Network på www.topten.info. Aktiva projekt just nu är Top Ten HACKS, ACT och ProCold.

Disclaimer

The «Topten ACT», «ProCold» and «HACKS» projects have received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 649647, No 649293 and No 845231 respectively. The sole responsibility for the content of these projects lies with the authors. It does not necessarily reflect the opinion of the European Union. Neither the EASME nor the European Commission and the project partners are responsible for any use that may be made of the information contained therein.

Kriterier

Här hittar du pdf-dokument med kriterierna för respektive produktkategori.

Elektronik: Bildskärmar, laserskrivare, TV-apparater och belysning.
Vitvaror: Kylskåp, frysar och torktumlare.
Värme & kyla: Cirkulationspumpar, fjärrvärme, pelletskaminer, braskaminer, luft-luft-värmepumpar, pelletspannor, vedpannor och fönster.
Bil & båt: Bildäck och båtmotorer.
Professionell kyla: Dryckeskyl, kyl- och frysdisk, glassfrys och minibar.

Kontakt

För att komma i kontakt med Top Ten Sverige, skriv ett mail till ansvarig handläggare på emanuel.blume@naturskyddsforeningen.se eller ring 0707-301025.

Läs här om hur vi hanterar persondata.