Tips för att spara energi och energieffektivisera hemma

Energianvändningen i världen ökar och förväntas fortsätta öka. Sverige är ett av de länder i världen som använder mest energi per person och år. För att minska vår klimat- och miljöpåverkan behöver vi se till att den energi vi använder påverkar klimat och miljö så lite som möjligt, men minst lika viktigt är att inte använda mer energi än vi behöver.

Flicka i mörkt rum tänder en lampa


På Top Ten Sverige hittar du listor över de mest energieffektiva produkterna när du ska köpa nytt, men också tips för att minska energianvändningen för de produkter du redan har. En stor del av energin i hemmet går till uppvärmning (läs våra tips för energieffektiv värme här), men även apparater som kylskåp, bildskärmar, torktumlare och TV drar mindre energi om du använder dem på rätt sätt.

Allmänna tips


Undvik standby-lägen
Använd grenkontakter med strömbrytare för att snabbt och enkelt stänga av och slå på flera apparater samtidigt. Särskilt äldre apparater kan dra stora mängder el över tid i standby-läge, men även moderna apparater kan i smyg dra upp din elanvändning. Det slipper du med en grenkontakt.

Grenkontakt med strömbrytare och inkopplade sladdar

Köp miljömärkt el
Olika el har olika miljöpåverkan. Förnybart är bättre än fossilt och miljömärkt är bättre än förnybart. Miljömärkt el kommer från sol, vatten, vind och biobränslen som uppfyller extra hårda miljökrav. Det kostar sällan mer än nån tia i månaden och ofta behöver du inte ens byta elbolag. Fråga bara efter Bra Miljöval när du tecknar elavtal. Läs mer och byt till miljömärkt el här!

Återvinn gamla apparater
Äldre frysar innehåller freoner som är skadliga bland annat för ozonlagret, men även de nyare vitvaror och elektronik innehåller ämnen som bör tas om hand. Lämna gamla apparater till återvinning för att vara säker på att dessa inte hamnar i naturen. Dessutom kan plast och metalldelar återanvändas i nya produkter. Många butiker erbjuder sig att hämta och återvinna dina gamla vitvaror (ibland även elektronik) samtidigt som de levererar de nya.

Om du bedömer att dina gamla apparater kan vara intressanta för andra kan du sälja vidare, ge bort eller lämna till second hand. Dock är det i regel ingen miljövinst att återanvända gamla kylar, frysar, torktumlare och tvättmaskiner. Detta beror dels på att den här typen av apparater slits och tappar i prestanda, och dels på att den tekniska utvecklingen gjort att nya drar betydligt mindre energi i grunden.


Spara energi i köket


Kyl och frys

Minst lika viktigt som att välja energieffektiv kyl och frys när du köper nytt är att minimera elanvändningen för den kyl och frys du har. Till att börja med, ha inte dörren öppen i onödan. Ju längre tid skåpsdörren står öppen, desto hårdare måste kylen eller frysen jobba. Stäng dörren när du ställt in eller tagit ut vad du ska ha. Då klarar sig också maten bättre.

Både kyl och frys jobbar hårade ju varmare det man ställer in är. Låt överbliven mat och annat du vill kyla svalna till rumstemperatur innan du ställer in det. Då undviker du även onödig fukt i kylen och isbildning i frysen. Om frysen saknar automatisk avfrostning eller om det bildas is ändå, frosta av och gör rent frysen. Rekommenderad temperatur är ca -18°C. Använd en utetermometer om frysen saknar egen termometer. Maten klarar sig inte bättre för att det är kallare. Använd energisparfunktionen, om frysen har en sådan, när du är bortrest. Normalt bildas inte is i kylen. Men om det gör det är det viktigt att frosta av och göra rent. Kolla sen att du inte har för låg temperatur. Maten mår som bäst och kylen drar som minst energi när temperaturen är omkring 5 grader. Använd en utetermometer om kylen saknar egen termometer. Ofta är det något lägre temperatur i kylens botten. Använd energisparfunktionen, om kylen har en sådan, när du är bortrest. Har du dryckeskyl/minibar, tänk på att bara ha den i gång när den behövs. De flesta drycker kan lagras i rumstemperatur eller i sval.

Glad man vid ett öppet kylskåp, och ett barn som skär grönsaker

Det bästa är om kylskåpet/frysen får stå så svalt som möjligt och med god ventilation. Undvik placering nära spis och andra apparater som genererar värme. En extrakyl kan med fördel placeras i t ex en sval källare. Det kan vara bökigt att komma åt att dammsuga bakom kyl och frys, men det kan ge en stor energibesparing eftersom kompressorn behöver jobba mindre när dammet är borta. Kolla också listerna som håller dörren tät. Sitter de dåligt kan de behöva bytas så inte skåpet läcker.

Kolla in de energieffektivaste kylskåpen här

Kolla in de energieffektivaste frysarna här


Spara energi i tvättstugan


Tvättmaskinen
Att tvätta enstaka plagg för sig själva kan behövas t ex för att undvika färgfällning, men när du tvättar "vanlig tvätt" är det bästa att fylla maskinen. Då används minimalt med energi, vatten och kemikalier. Överfyll inte, då slits maskinen onödigt mycket och tvätten riskerar att inte bli ren. Plagg som använts ett par gånger och inte sitter direkt mot kroppen behöver sällan tvättas om de inte fläckats eller smutsats på annat sätt. Vill du fräscha upp kläder kan du låta dem hänga ute några timmar. På sätts minskas både slitage på kläderna och energianvändning.

Att tvätta i 40 grader i stället för 60 nästan halverar energianvändningen i tvättmaskinen. De flesta textilier blir lika rena i 40 grader som i 60 grader, och slits dessutom mindre. Undantag är vissa underkläder, lakan, tygblöjor och liknande, som kan vara bra att tvätta i 60 grader. För att helt döda bakterier krävs tvätt i 90 grader.

Glad man sträcker sig in i en torktumlare

Torktumlaren
De flesta torktumlare har "smarta" program som själva känner av och stannar när tvätten är torr. Om du använder ett tidsinställt program, var noga med att inte ställa in för lång tid. Maskinen använder då onödigt mycket energi och tvätten slits onödigt mycket. Vid torktumling sparar man inte energi på att fylla maskinen helt, men det är viktigt att inte överfylla. Vissa torktumlare har också svårt att torka enstaka plagg i taget.

En torktumlare jobbar hårdare och drar mer energi om luddfiltret blir igensatt. Rensa filtret och töm kondensvattenbelhållaren (om maskinen inte har automatisk urtappning) regelbundet, gärna vid varje användning. Kondensvatten från torktumlare går dessutom bra att använda som destillerat vatten i t ex strykjärn. Det allra energieffektivaste och mest skonsamma för kläderna är att låta dem lufttorka, helst utomhus. Utomhus får de även en behaglig doft och känns fräscha. Är du rädd för blekning kan du vika vissa plagg ut-och-in. Lufttorkar du i t ex en källare, se till att rummet inte blir för fuktigt.

Kolla in de energieffektivaste torktumlarna här


Spara energi i vardagsrummet och på kontoret


Teven
Stora teveapparater drar mer energi än små, och en stor teve kräver ett stort rum. I små rum kan en stor teve upplevas som intensiv och tröttsam. Prova rätt avstånd i butik och känn efter. När den väl står i ditt vardagsrum, glöm inte att stänga av den när du tittat färdigt. Förvånansvärt ofta låter vi våra teveapparater stå på trots att vi inte tittar. Stäng av när du är klar, så både sparar du energi och minskar störningsmoment i vardagen. Använd gärna ett grenuttag med strömbrytare, där du kopplar in teven tillsammans med spelkonsoler, Blu-ray/DVD-spelare och annat som kan vara kopplat till den. Det är ett smart sätt att stänga av alltihop snabbt och enkelt när det inte används, och sparar ofta mer el än man tror.

Två kvinnor i en soffa tittar på TV


De flesta moderna teveapparater har automatiska inställningar för HDR, upplösning, ljusstyrka osv. Ofta är energibesparande inställning standard. Växla till andra inställningar bara när det behövs, som när du ser på film, spelar tevespel osv. HDR är en funktion som ökar den dynamiska kontrasten, men gör att elanvändningen skjuter i höjden. Om du använder HDR-funktionen, gör det när du ser på film och annat där det kommer till sin rätt. I nyheter, barnprogram och annan "vanlig teve" är HDR sällan motiverat.

Både energiprestanda och bildkvalitet har förbättrats rejält de senaste tio åren. Tittar du sällan och låter bli standby-läget finns inget större skäl att byta till en ny om den gamla fungerar bra, men tittar du mycket och teven står i standby övrig tid kan du spara en hel del energi och sannolikt förbättra din upplevelse om du byter din gamla teve mot en på listan. Men tillverkning av ny elektronik är påfrestande för miljö och klimat, så gör en noggrann avvägning.

Kolla in de energieffektivaste TV-apparaterna här

Datorn och bildskärmen
Använd en förgreningsdosa med strömbrytare, där du kopplar in dator såväl som skärm, skrivare, scanner och annat du har kopplat till den. De här prylarna, särskilt stationära datorer, drar el också när de är avstängda, även om modernare prylar drar mindre. Färgglada skärmsläckare är kul men spelade ut sin roll på nittiotalet. Ställ in datorn på att släcka skärmen och gå i vila efter lagom lång tid. Särskilt stationära datorer sparar mycket el på det viset. Skärmstorleken har också betydelse, åtminstone för elanvändningen. Välj inte större skärm än du behöver. Större skärm än 24 tum kan upplevas som opraktisk och tröttande om du inte har den en bit bort och behöver den för särskilda behov.

Pojke spelar dataspel framför två bildskärmar

Kolla in de energieffektivaste bildskärmarna här

Skrivaren
Undvik att skriva ut och kopiera när du inte måste, många texter går lika bra att läsa på skärmen. Men ibland är förstås utskrift det bästa och smidigaste. Skriv då ut dubbelsidigt när det är möjligt. Färre utskrivna papper innebär inte bara mindre belastning på miljön, utan också mindre skräp, färre papper att hålla reda på och att toner och bläck räcker längre. Förbrukade bläckpatroner och tonerkassetter innehåller elektronik och kemikalier, och är viktigt att lämna till elektronikåtervinning.

Äldre man pratar i telefon och arbetar med dator och skrivare

Stäng av skrivaren när den inte används. En skrivare som står på dygnet runt kan dra hundratals kilowattimmar på ett år. Använd gärna ett grenuttag med strömbrytare, där du kopplar in skrivare, dator, skärm och annan datorutrustning. För dig som skriver ut sällan kan bläckstråleskrivare vara att föredra framför laserskrivare. De är dyrare per utskrift men billigare i inköp. Skriver du ut riktigt sällan behöver du förmodligen ingen skrivare, då kan det bästa vara att gå till bibliotek eller annat utskriftsställe.

Hur stor är min klimatpåverkan?
Det finns flera ställen där du kan räkna ut din personliga påverkan på klimat och miljö, från såväl uppvärmning som andra aspekter i din livsstil. De räknar på lite olika sätt och har lite olika fokus, men kan vara ett bra sätt att få en ungefärlig uppfattning på vad du kan göra för att minska din klimat- och miljöpåverkan.

Top Tens uppvärmningskalkylator
Räknar ut hur mycket energi, koldioxid och pengar du sparar på att uppgradera ditt värmesystem. Framtagen i Top Ten HACKS-projektet på Europanivå, vilket innebär att den inte alltid är anpassad för skandinaviska förhållanden.

WWFs klimatkalkylator
Räknar ut växthusgasutsläpp baserat på din livsstil genom frågor om ditt hushålls boende, resande, matvanor och shopping. Framtagen tillsammans med SEI, Stockholm Environment Institute.

ClimateHero - Koldioxidskalkylator

Räknar ut växthusgasutsläpp baserat på livsstil och ger tips på vad du kan förändra för att minska din klimatpåverkan.