Braskaminer

Braskaminer eldas med ved som man fyller på själv genom en lucka. De värmer upp lokalt i rummet där de står och saknar, till skillnad från vedpannor, anslutning till ett centralt värmesystem som värmer hela huset. På Top Ten listar vi de effektivaste vedkaminerna på svenska marknaden, som dessutom har de lägsta utsläppen av kolmonoxid, sotpartiklar, kväveoxider och kolväten.

Vår listning av braskaminer är en del av EU-projektet Top Ten HACKS, med syfte att minska energianvändningen från värme- och kylsystem i hela Europa.

12 produkter
Tips när du eldar i braskamin

Elda alltid med torr ved. Se till att lufttillgången är särsklit god de första tio minuterna efter att brasan tänts (saknas inställbar ventil kan du låta luckan stå på glänt så länge du har god uppsikt). Elda inte mer ved än vad tillverkaren rekommenderar, vilket normalt är max 2–3 kg ved/timme. Låt gärna veden ligga inomhus minst ett dygn innan den eldas.

Följ tillverkarens rekommendationer för borttagning av aska och sota rökkanaler regelbundet. Detta för att behålla maximal energieffektivitet.