Produkturval och kriterier


Så väljer vi ut produkterna

För att göra en rättvis bedömning tar vi hjälp av databaser, energimärkningssystem och vänder oss i många fall direkt till tillverkarna. I de fall produkterna finns på den europeiska marknaden samarbetar vi med internationella Top Ten: www.topten.eu.

Därefter bedömer vi produkterna efter de kriterier vi satt upp för Top Ten Sverige. Toppskiktet hamnar på listorna du hittar här på sajten. Vilka krav vi ställer skiljer sig åt mellan de olika produktkategorierna. Vi eftersträvar en nivå som gallrar ut ungefär tio produkter inom varje produktkategori (till exempel tio tv-apparater med skärmstorlek upp till 55 tum eller tio vedpannor), men detta är svårt i praktiken eftersom marknaden ändras snabbt, så det kan finnas både fler och färre produkter inom varje kategori.


Kriterier

Här hittar du pdf-dokument med kriterierna för respektive produktkategori.

Elektronik: Bildskärmar, laserskrivare, TV-apparater och belysning.
Vitvaror: Kylskåp, frysar och torktumlare.
Värme & kyla: Cirkulationspumpar, fjärrvärme, pelletskaminer, braskaminer, luft/luftvärmepumpar, pelletspannor, vedpannor och fönster.
Bil & båt: Bildäck och båtmotorer.
Professionell kyla: Dryckeskyl, kyl- och frysdisk, glassfrys och minibar.

Kontakt

För att komma i kontakt med Top Ten Sverige, exempelvis för att tipsa om ditt företags eller andra produkter, skriv ett mail till ansvarig handläggare på emanuel.blume@naturskyddsforeningen.se eller ring 0707-301025.

Tillverkare och återförsäljare som vill kommunicera Top Ten Sverige hittar material här.

Läs här om hur vi hanterar persondata.