Spara pengar och energi

Här samlar vi enkla tips som gör miljönytta och ger dig lägre energikostnader

Här har vi samlat några tips som sparar energi och på plånboken. Alla tips innebär inte jättebesparingar men tillsammans kan vi göra stora besparingar och minska påverkan på miljön ...och du, dela gärna våra tips med andra.Hemmet

LÅT DIN GAMLA APPARAT BLI EN NY

När du lämnar en uttjänt produkt till återvinning kan metaller, plaster och glas användas i nya produkter och farliga ämnen tas om hand.
Produkter
Hemmet

SKAFFA DIMMER

Med en dimmer kan du anpassa ljusstyrkan till dina behov och minska elanvändningen. Behöver inte kosta mer än 100-300 kronor.
Produkter
Hemmet

SKAFFA SKYMNINGSSENSOR

Installera en skymningssensor som släcker din utomhusbelysning när dagsljuset är tillräckligt starkt eller en rörelsevakt som tänder belysningen när någon kommer i lampans närhet.
Produkter
Hemmet

BYT UT EN ENERGITJUV

Till skillnad från de flesta andra apparater kan cirkulationspumpen ibland vara igång dygnet runt utan att stängas av. Teknikutvecklingen på senare år gör att det kan vara en bra affär att byta till en ny.
Produkter
Hemmet

TRYCK NÄSAN MOT FÖNSTRET

Fönsterrenovering med energiglas gör att temperaturen blir jämnare i hela rummet. Det gör att du kan sitta nära fönstret utan att bli kall.
Produkter
Hemmet

SPARA MED EFFEKTIVA FÖNSTER

Av den energi som leds ut via husets så kallade klimatskärm – tak, golv, väggar, fönster och dörrar – är ca 35 procent förluster genom fönster. Fina möjligheter att kapa energikostnader med andra ord.
Hemmet

BYT 60 MOT 40

Om du väljer att tvätta i 40 grader istället för 60 kan du nästan halvera energianvändningen.
Produkter
Hemmet

LED-LAMPAN RÄCKER LÄNGE

För att motsvara livslängden på en LED-lampa måste du köpa 25 stycken nya glödlampor. Därför är LED-lampor billigare i längden också när det kommer till inköpskostnad.
Produkter
Hemmet

HÅLL RENT OCH SPARA ENERGI

För att säkerställa en hög energieffektivitet bör luddfiltret rengöras efter varje torktumling.
Produkter
Hemmet

DET FINNS HJÄLPMEDEL TILL TORKTUMLAREN

Använd torkbollar för att separera dina plagg i torktumlaren. Det ökar värmecirkulationen i torktumlaren och plaggen torkar snabbare.
Hemmet

Gör klimatzoner

Det är smart att dela in hemmet i olika zoner. Till exempel kan det vara skönt att ha lite lägre temperatur i sovrummet. Kan du tänka dig att dra ner värmen överallt med 1 grad kan du minska energianvändningen med runt fem procent.
Produkter
Hemmet

Dammsug baksidan på kylen

Lite bökigt kanske, men ingen match för en riktig kilowattjägare! Lönen för mödan är en riktigt hygglig energibesparing eftersom kylens (och frysens) kompressorer behöver jobba mindre när dammet är borta. Passa på att frosta av när du ändå är igång.
Produkter
Hemmet
Mat

Tina maten i kylskåpet

Kylan från maten du tinar upp kan tas om hand av kylen och – voilá, energi sparas.
Hemmet
Jobbet

Dra för gardinen

Dra för gardiner eller persienner under natten vintertid. Då sparas energi eftersom värmeutstrålningen minskar.
Hemmet

Leta Energitjuvar

Leta upp och stäng av stora ”elbovar” som kan finnas gömda hemma. Vanliga skurkar är elslingor, gamla frysboxar, onödiga el-radiatorer, onödig belysning och dragiga fönster.
Produkter
Hemmet

Välj rätt storlek på din TV

En för stor tv kan upplevas som för intensiv och tröttsam. Prova rätt avstånd i affären och känn efter. Elanvändningen stiger snabbt med storleken.
Produkter
Hemmet
Mat

KYL INTE NER I ONÖDAN

Låt överbliven mat svalna ordentligt innan du ställer in den i kylen eller frysen.
Hemmet

VÄLJ EL MÄRKT MED Bra Miljöval

El märkt med Bra Miljöval kommer från förnybara energikällor som sol- vatten och vindkraft . Dessutom uppfyller produktionen hårda miljökrav. Det kostar runt en tia extra i månaden. En summa du sparar in flera gånger om genom att byta till en energisnål produkt på Top Ten.
Produkter
Hemmet

VÄDRA REJÄLT

Vädra snabbt och rejält istället för att lämna ett fönster på glänt. Ordna helst korsdrag så byts luften ut utan att väggar och möbler kyls ner.
Hemmet

SKAFFA SOLFÅNGARE

Solfångare kan ge dig halva varmvattenbehovet ”gratis”. Kontakta kommunens energi- och klimatrådgivare för tips och råd.
Produkter
Hemmet
Jobbet

STÄNG AV ALLA APPARATER NÄR DE INTE ANVÄNDS

Apparater i standby-läge drar ström, därför är det bäst att stänga av dem helt. Ett tips är att dra alla sladdar till grenkontakter med avstängningsknapp. Glöm inte mobilladdaren!
Hemmet

SKAFFA GRENKONTAKTER

Med hjälp av en grenkontakt med strömbrytare blir det smidigt att stänga av flera apparater samtidigt. Då står de inte heller och drar onödig el i standby-läge. Kan spara 10-20 procent av din hushållsel.