Spara pengar och energi

Här samlar vi enkla tips som gör miljönytta och ger dig lägre energikostnader

Här har vi samlat några tips som sparar energi och på plånboken. Alla tips innebär inte jättebesparingar men tillsammans kan vi göra stora besparingar och minska påverkan på miljön ...och du, dela gärna våra tips med andra.Hemmet

LÅT DIN GAMLA APPARAT BLI EN NY

När du lämnar en uttjänt produkt till återvinning kan metaller, plaster och glas användas i nya produkter och farliga ämnen tas om hand.
Produkter

DIN GAMLA APPARAT ÄR GULD VÄRD

En del elektronikprylar innehåller ädla metaller som guld och silver. Det vore väl synd om de åkte i soporna? När du lämnar till återvinning används de istället i nya produkter.
Produkter

DIN LAMPA KAN BLI EN FLASKA

När du lämnar en uttjänt lampa till återvinning krossas, renas och sänds glaset till företag som smälter ned och återanvänder det i flaskor och konservburkar.
Produkter

ÅTERVINN LÅGENERGILAMPAN

Lyspulvret i lågenergilampor och lysrör innehåller kvicksilver. Det kan tas om hand när du lämnar till återvinning.
Produkter
Hemmet

SKAFFA DIMMER

Med en dimmer kan du anpassa ljusstyrkan till dina behov och minska elanvändningen. Behöver inte kosta mer än 100-300 kronor.
Produkter
Hemmet

SKAFFA SKYMNINGSSENSOR

Installera en skymningssensor som släcker din utomhusbelysning när dagsljuset är tillräckligt starkt eller en rörelsevakt som tänder belysningen när någon kommer i lampans närhet.
Produkter

ÅTERVINN DIN GAMLA FRYS

När du lämnar din gamla frys till återvinning kan freonerna omvandlas till ofarliga salter istället för att bidra till växthuseffekten. Dessutom kan plast och metalldelar återanvändas i nya produkter.
Produkter

TÄNK PÅ KVICKSILVRET

Tänk på att en tv kan innehålla kvicksilver. Du kan undvika kvicksilvret genom att köpa en LCD-tv med lysdioder som ljuskälla, även kallad LED-tv . Var också noga med att lämna din trasiga tv till återvinning så att kvicksilvret kan tas om hand istället för att hamna i naturen.
Produkter

LJUSSENSOR I DIN TV

Många nya tv-apparater har ljussensor. Sensorn dämpar tv-bilden när det blir mörkare i rummet. Det kan halvera energianvändningen. Allra bäst är det om ljussensorn är justerbar.
Produkter
Hemmet

BYT UT EN ENERGITJUV

Till skillnad från de flesta andra apparater kan cirkulationspumpen ibland vara igång dygnet runt utan att stängas av. Teknikutvecklingen på senare år gör att det kan vara en bra affär att byta till en ny.
Produkter
Hemmet

TRYCK NÄSAN MOT FÖNSTRET

Fönsterrenovering med energiglas gör att temperaturen blir jämnare i hela rummet. Det gör att du kan sitta nära fönstret utan att bli kall.
Produkter
Hemmet

SPARA MED EFFEKTIVA FÖNSTER

Av den energi som leds ut via husets så kallade klimatskärm – tak, golv, väggar, fönster och dörrar – är ca 35 procent förluster genom fönster. Fina möjligheter att kapa energikostnader med andra ord.
Hemmet

BYT 60 MOT 40

Om du väljer att tvätta i 40 grader istället för 60 kan du nästan halvera energianvändningen.
Produkter

SKAFFA VIP-BÅT

Det är ofta tillåtet att använda elbåtmotorer i sjöar där bensindrivna båtmotorer är förbjudna.
Produkter

KÖR GIFTFRITT MED EL

En gammal tvåtaktsmotor kan läcka upp till 30 procent av bensinen rakt ut i vattnet. Med en elmotor slipper du bensinkladdet helt och hållet.
Produkter

HÅLL KOLL PÅ TRYCKET

Lågt däcktryck gör att rullmotståndet ökar och att bilen gör av med mer bränsle. Gör lufttryckskollen till en rutin.
Produkter
Hemmet

LED-LAMPAN RÄCKER LÄNGE

För att motsvara livslängden på en LED-lampa måste du köpa 25 stycken nya glödlampor. Därför är LED-lampor billigare i längden också när det kommer till inköpskostnad.
Produkter

HUR PÅVERKAR LAMPAN MILJÖN?

Visste du att 90 procent av belysningens miljöpåverkan kommer från elförbrukningen? Därför är det viktigt att välja lampor med låg förbrukning, till exempel LED-lampor.
Produkter

ÅTERVINNA DÄCKEN ÄR GRATIS

I Sverige ingår återvinningskostnaden vid köp av bildäck. Därför kan du alltid lämna in dina gamla däck till närmsta däckverkstad som i sin tur ser till att däcken lämnas till återvinning.
Produkter

SÄKERHET OCH MILJÖ KAN GÅ HAND I HAND

Inte bara energieffektivitet är viktig när vi färdas med bil. För säkerhets skull har alla däcken på TopTenSverige också bästa våtgreppsklassificering.
Produkter
Hemmet

HÅLL RENT OCH SPARA ENERGI

För att säkerställa en hög energieffektivitet bör luddfiltret rengöras efter varje torktumling.
Produkter
Hemmet

DET FINNS HJÄLPMEDEL TILL TORKTUMLAREN

Använd torkbollar för att separera dina plagg i torktumlaren. Det ökar värmecirkulationen i torktumlaren och plaggen torkar snabbare.
Hemmet

Gör klimatzoner

Det är smart att dela in hemmet i olika zoner. Till exempel kan det vara skönt att ha lite lägre temperatur i sovrummet. Kan du tänka dig att dra ner värmen överallt med 1 grad kan du minska energianvändningen med runt fem procent.
Produkter
Hemmet

Dammsug baksidan på kylen

Lite bökigt kanske, men ingen match för en riktig kilowattjägare! Lönen för mödan är en riktigt hygglig energibesparing eftersom kylens (och frysens) kompressorer behöver jobba mindre när dammet är borta. Passa på att frosta av när du ändå är igång.
Produkter
Hemmet
Mat

Tina maten i kylskåpet

Kylan från maten du tinar upp kan tas om hand av kylen och – voilá, energi sparas.
Hemmet
Jobbet

Dra för gardinen

Dra för gardiner eller persienner under natten vintertid. Då sparas energi eftersom värmeutstrålningen minskar.
Hemmet

Leta Energitjuvar

Leta upp och stäng av stora ”elbovar” som kan finnas gömda hemma. Vanliga skurkar är elslingor, gamla frysboxar, onödiga el-radiatorer, onödig belysning och dragiga fönster.
Produkter
Hemmet

Välj rätt storlek på din TV

En för stor tv kan upplevas som för intensiv och tröttsam. Prova rätt avstånd i affären och känn efter. Elanvändningen stiger snabbt med storleken.
Produkter
Hemmet
Mat

KYL INTE NER I ONÖDAN

Låt överbliven mat svalna ordentligt innan du ställer in den i kylen eller frysen.
Hemmet

VÄLJ EL MÄRKT MED Bra Miljöval

El märkt med Bra Miljöval kommer från förnybara energikällor som sol- vatten och vindkraft . Dessutom uppfyller produktionen hårda miljökrav. Det kostar runt en tia extra i månaden. En summa du sparar in flera gånger om genom att byta till en energisnål produkt på Top Ten.
Jobbet

HA MÖTEN VIA WEBB, TELEFON ELLER VIDEO

På så sätt kan du undvika många tjänsteresor, vilket gör att du minskar din miljöpåverkan samtidigt som du sparar en hel del pengar och tid.
Produkter
Hemmet

VÄDRA REJÄLT

Vädra snabbt och rejält istället för att lämna ett fönster på glänt. Ordna helst korsdrag så byts luften ut utan att väggar och möbler kyls ner.
Resan

ÅK KOLLEKTIVT TILL JOBBET

Lämna bilen hemma och ta dig till jobbet med lokaltrafik, cykel eller till fots. Finns det möjlighet att få månadskort till lokaltrafiken som en löneförmån? Kan anställda jobba hemifrån någon dag i veckan? Föreslå att ni skaffar en tjänstecykel som alla kan använda.
Hemmet

SKAFFA SOLFÅNGARE

Solfångare kan ge dig halva varmvattenbehovet ”gratis”. Kontakta kommunens energi- och klimatrådgivare för tips och råd.
Produkter
Hemmet
Jobbet

STÄNG AV ALLA APPARATER NÄR DE INTE ANVÄNDS

Apparater i standby-läge drar ström, därför är det bäst att stänga av dem helt. Ett tips är att dra alla sladdar till grenkontakter med avstängningsknapp. Glöm inte mobilladdaren!
Hemmet

SKAFFA GRENKONTAKTER

Med hjälp av en grenkontakt med strömbrytare blir det smidigt att stänga av flera apparater samtidigt. Då står de inte heller och drar onödig el i standby-läge. Kan spara 10-20 procent av din hushållsel.
Jobbet

LÄS PÅ SKÄRMEN ELLER SKRIV UT DUBBELSIDIGT

Undvik pappersutskrifter och kopiering. Läs istället mer texter på dataskärmen, scanna dokument och arkivera elektroniskt. Måste du skriva ut? Ställ in datorerna så att alla dokument skrivs ut dubbelsidigt. Ni gör av med hälften så mycket papper och sparar dubbelt så många kronor.